THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES �

vineri, 31 octombrie 2014

Who am I?


marți, 25 februarie 2014

Calutul-de-mare... Un tata devotat

In incredibila lume a calutilor-de-mare masculii sunt cei car poarta puii in pantece nu femelele.Defapt masculii au atasata de burta o punga in care femela depune cu grija ouale. Masculul fertilizeaza ouale si inchide punga.Dupa aproximativ o luna, din oua ies aproape 50 de caluti-de-mare perfect formati.Punga se deschide iar calutul incepe sa aiba contractii si la fiecare contractie cate un puiut iese. Dupa ce a nascut toti puii masculul este complet epuizat. El mai este renumit si pentru ca este pestele ce inoata cel mai incet ,se spune ca specia pitica inoata cu o viteza maxima de 16 metri pe ora.Singurele parti ale corpului care le poate misca sunt coada si aripioarele.             Cam atat despre calutul de mare...

Pestele zburator


Pestele zburator. e o pasare? e un avion?

Acest mic peste marin are un mod uluitor de a scapa de posibilii atacatori- fuge de ei in zbor...
Cand e amenintat, pestele zburator innoata spre suprafata marii atat de repede incat iese din apa si se deplaseaza pe deasupra ei, doar coada ramane in contact cu apa. Apoi isi desface inotatoarele pectorale (frontale) ca niste aripi si, cu o lovitura de coada, se ridica suficient cat sa se deplaseze complet in aer, unde planeaza la inaltimi de pana la 10 metri deasupra apei. Zborul dureaza aprox. 10 sec pana cand incetineste din viteza.Au fost inregistrate pana la 11 zboruri consecutive ale unui peste, acesta parcurgand incredibila distanta de 400 metri!


Cum se inalta el in aer ????
Sa descompunem intreaga actiune in 3 pasi consecutivi:
1.Accelerand la 30 km\h , pestele iese la suprafata apei.
2. Intinderea inotatoarelor si lovitura de coada scot complet pestele din apa.
3. Pestele planeaza deasupra apei cu o viteza de pana la 65 km\h, parcurgand aproape 30 metri !!


Deci astai pestele zburator care zboara...

luni, 27 iunie 2011

Forfecuta - Pasarea cu ciocul rasucit

Forfecuta este o pasare denumita astfel datorita ciocului puternic, cu o forma mai neobisnuita.Ciocul are varfurile rasucite , ca o foarfeca, ideal pentru deschiderea hranei sale preferate: conurile de pin. Pasarea isi introduce si isi rasuceste ciocul in con, pentru a scoate semintele aflate inauntru.
Forfecutele traiesc in toata Emisfera Nordica , dar nu raman in aceeasi zona doi ani la rand.Motivul il reprezinta productia de conuri de pin, care nu este la fel de generoasa in fiecare an.
Perioada de reproducere este intre lunile Ianuarie si Martie. Cuibul, in care sunt depuse doua sau trei oua albastre pestrite, este construit in varful unui conifer.
Forfecutele se pricep de minune sa mentina caldura in cuib unde pot fi si 38 grade cand afara sunt 18 grade!
Forfecuta se prinde de copaci folosindu-si ghiarele viguroase si ciocul puternic.

Meduza Uriasa - Fereste - te de tentacule!


Niciodata sa nu te incurci in tentaculele Meduzei Uriase "Coama de leu" sau s-ar putea sa nu mai apuci sa regreti! Aceasta creatura incredibila traieste in apele reci ale coastelor Oceanului Atlantic de nord-vest si este cea mai mare meduzadin lume.
Un specimen urias, care a fost examinat secolul trecut in Golful Massachusetts, SUA, cantarea aproximativ 91 kg si avea o calota in forma de umbrela cu un diametru de 230cm.Tentaculele ei care pluteau suspendate in grupuri dese sub calota masiva, ajungeau pana la lungime de 36 m!
Tentaculele meduzei uriase contin mii de celule intepatoare.Acestea pot cauza dureri foarte mari si chiar moartea oricarei fiinte care le atinge- astfel ca o persoana care ar innota prin aceasta masa groaznica de tentacule nu ar avea sanse mari sa supravietuiasca.

Stiati ca:
Meduza Uriasa este o versiune imensa a meduzei " Coama de leu". Aceasta creatura, care is trage numele de la manunchiurile sale de tentacule in forma de coama, poate fi zarita adesea in preajma tarmurilor Marii Britanii si Europei de Nord.

Pasarea Quetzal si coada ei impresionanta

Una dintre cele mai spectaculoase pasari din lume este pasarea Quetzal, din America Centrala.Cu penajul sau verde-smarald, masculul poate atinge 25cm lumngime.In sezonul de imperechere, masculului ii cresc cateva pene codate lungi, care ii acopera adevarata coada si care poate atinge de doua ori lungimea corpului. Aceste pene sunt atat de lungi incat masculul, pentru a nu le strica atunci cand isi ia zborul de pe o creanga, zboara mai intai inapoi, si nu in fata , cum fac toate pasarile. In plus, cand ii vine randul sa cloceasca ouale depuse de femela, se asaza in cuib cu fata spre intrare, cu penele indoite.

Stiati ca:
Acum multe secole, aztecii din America Centrala considerau pasarea Quetzal un simbol al zeilor.Penele pasarii nu puteau fi purtate decat de sefii de trib

CURCANUL SALBATIC AUSTRALIAN un tata responsabil

Spre deoebire de alte pasari, curcanul salbatic australiannu cloceste ouale stand pe ele in cuib.Acesta uimitoare pasareprefera sa-si construiasca propriul incubator. In fiecare an, masculul construieste o movila foarte mare din frunze ude si crengute pe care le culege de pe jos.La sfarsit, acest imens incubator masoara 2-4 metri pe diagonala si poate atinge peste un metru inaltime.
Cand plantele incep sa se decompuna, in interiorul movilei temperatura poate creste pana la 49 crade celsius!Este prea cald pentru ca ouale sa poata fi clocite (s-ar fierbe)si,de aceea, cu ghearele sale mari, curcanul sapa o groapa, pentru a lasa caldura sa iasa afara.
Dupa ce temperatura a mai scazut, femela depune in movil oprima serie de oua. Urmeaza alte cateva seriiin urmatoarele luni, ou de care va avea grija doar masculul.Acesta controleaza temperatura din movila bagandusi ciocul uneori chiar tot capul , caci cercetatori spun ca liba lui are o substanta care functioneaza ca un termometru, asa face pana cand ies toti puii afara.

Fara poza.
MA SCUZATI VA ROG

HAMSTERUL AURIU De la trei la cateva milioane!


Astazi hamsterul auriu este un animal de companie popular in toata lumea.Desi poate parea incredibil, fiecare hamstercare traieste astazi descinde (se trage din ceva sau cineva) dintr-unul din cele doar trei exemplare.In 1930, profesorul Israel Aharoni a gasit intr-o vizuina o femele si opt puide hamster, pe care i-a luat acasa.Cinci dintre hamsteri au scapat si unul a murit.Mai ramasesera un mascul si doua femele, care au inceput sa se reproduca.Si s-au reprodus....
Aharoni a trimis puii la institutile de cercetare si gradinile zoo din toata lumea, astfe incat, astazi, milioane de hamsteri aurii traiesc in captivitate pe intreg mapamondul.



Cand hamsterul auriu isi face provizi capul lui pare de 2 ori mai mare ca in mod normal.












joi, 4 noiembrie 2010

Pasarea Broadbill


Aceste pasari traiesc in padurile din Africa si sud-estul Asiei.Sunt pasari sociabile,scunde,cu un penaj viu colorat si cu ochii mari.Se hranesc cu plante,insecte si fructe.Cuiburile sunt inpletite cu mare pricepere si suspendate deasupra solului sau apei.Pasarile le decoreaza cu lichieni sau cu panza de paianjen!Cuiburile speciei cu penaj verde si rosu din Malaysia atarna de un singur fir lung,inpletit.Specia cu penaj verde isi petrece majoritatea timpului cautand fructe in padure.Chiar daca este viu colorata,cu greu se poate distinge prin frunzis.

Si in varianta engleza(Englesh): Broadbills are forest birds found in Africa and Southeast Asia. The green broadbill (Calyptomena viridis) occurs in the Sundaic lowlands, from southern Tenasserim, Myanmar, peninsular and west Thailand, Sabah, Sarawak and Peninsular Malaysia, Singapore (extinct: Lim Kim Seng in litt. 2001), Kalimantan (including the Natuna islands) and Sumatra (including offshore islands), Indonesia and Brunei, in lowland and hill forests, principally below 800 m, but occasionally to 1,700 m. Because of extensive forest destruction in Indonesia and Malaysia, the species is near threatened but its use of secondary forest and submontane slopes implies that they are not immediately threatened.

This one is housed in the birdhouse of Lincoln Park Zoo in Chicago.

miercuri, 3 noiembrie 2010

Tigrul tasmanian


Un pradator marsupial disparut.Tigrul tasmanian,denumit si lup tasmanian,traia pe vremuri in Tasmania.Avea corpul lunguiet,cu dungi,coada stufoasa si picioare scurte.Avea un cap mare,ca un caine ,si era inrudit mai de graba cu cangurul,fiind un animal marsupial.Tigrul tasmanian se putea ridica pe picioarele din spate,ca un cangur,si putea chiar sa scoata si sunete asemanatoare cu ale cangurului.Coada sa mare,cu par aspru,era imobila.Tocmai pentru ca nu putea fi miscata,era un bun punct de sprijin atunci cand animalul se ridica pe picioarele din spate.
Din pacate Tigrul tasmanian este o specie disparuta.

luni, 21 iunie 2010

Coelacantul

Cu aripioarele sale carnoase si pielia solzoasa si dura,coelacantul,poate supravietuiprintre stancile ascutite,pe fundul marilor.Coelacantii sunt extrem de rari- s-au gasit putine exmplare.In unele fosile de coelacanti au fost gasite ramasite de altefosile mai mici.S-a crezut ca acesta este o dovada de canibalism - de fapt,pestii urmau sa nasca!

duminică, 20 iunie 2010

Pestele luna

Pestele luna s-au (pestele soare) este o vietate marina fascinanta vazut din lateral,pare sa nu aibacorp deloc ,ci doar un cap imens!Pestele luna este cel mai fertil peste din lume .Cercetatori au descoperit o femela de dimensiuni medii care a depus 300 de milioane de oua! Asta inseamna un ou pentru fiecare locuitor USA(SUA)Datorit dimensiuni si pielii foarte groase ,pestele luna adult nu are dusmani. El traieste in oceanele din zonele tropicale.Acesta este bine protejat de o piele atat de groasa ,inca nici cele mai redutabile arme construite de om ,precum harponul sau pusca nu reusesc deca rareori sa patrunda prin ea!

Gasca de mare


Gasca de mare este o pasare marina de aproape un metru lungime, cu o anvergura a aripilor de doi metrii.Zboar la 30 de metri deasupra marii, in cautare de peste si calmari.Cand zareste prada, plonjeaza in apa cu o asemenea forta, incat poate improsca stropiinalti de 3 metri!Gasca- de-mare traiesc aproape tot anul in grupuri mici,iar vara zboara spre aceleas stanci pentru a se reproduce,formand o colonie imensa.
Traiesc cel putin 20 de ani, putand insa ajunge chiar si la 40 de ani!
Gastele de mare sunt complet albe,in afara de conturul negru din jurul ochilor,de varfurile negre ale aripilor si de o portiune galbena,vara,pe cap si pe gat.

Papagalul Kakapo

Papagalul cu numele speciei Kakapo este cel mai rar papagal din lume.Din cauza schimbarilor climatice si a vanatorii,in lume au ramas mai putin de o 100 de specimene,care traiesc in Noua Zeelanda.Pe masura ce papagalii s-au imputinat ,muzeele au dorit sa aiba cate un specimen.Sute de papagali au fost omorati pentru a ajunge exponate!
DESPRE EL:
Cantarind trei kg si jumatate ,Kakapo este cel mai greu papagal din lume.Nu poate zbura si traieste aproape numai pe pamant,chiar daca se pot catara bine in copaci.