THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

luni, 27 iunie 2011

CURCANUL SALBATIC AUSTRALIAN un tata responsabil

Spre deoebire de alte pasari, curcanul salbatic australiannu cloceste ouale stand pe ele in cuib.Acesta uimitoare pasareprefera sa-si construiasca propriul incubator. In fiecare an, masculul construieste o movila foarte mare din frunze ude si crengute pe care le culege de pe jos.La sfarsit, acest imens incubator masoara 2-4 metri pe diagonala si poate atinge peste un metru inaltime.
Cand plantele incep sa se decompuna, in interiorul movilei temperatura poate creste pana la 49 crade celsius!Este prea cald pentru ca ouale sa poata fi clocite (s-ar fierbe)si,de aceea, cu ghearele sale mari, curcanul sapa o groapa, pentru a lasa caldura sa iasa afara.
Dupa ce temperatura a mai scazut, femela depune in movil oprima serie de oua. Urmeaza alte cateva seriiin urmatoarele luni, ou de care va avea grija doar masculul.Acesta controleaza temperatura din movila bagandusi ciocul uneori chiar tot capul , caci cercetatori spun ca liba lui are o substanta care functioneaza ca un termometru, asa face pana cand ies toti puii afara.

Fara poza.
MA SCUZATI VA ROG

0 comentarii: